Blog

UNIEK studie van start! – Deelnemers gezocht

"UNIEK

In April 2023 is het UNIEK onderzoek van start gegaan. Binnen deze studie doen we onderzoek naar mensen waarbij een zeldzame genetische variant is gevonden én waarbij  een autismespectrumstoornis (ASS) is gesteld.

In de UNIEK studie verzamelen we zoveel mogelijk gegevens van de deelnemers en proberen we te ontdekken op wat voor manier de veranderingen in het DNA in relatie staan tot gedragsuitingen van ASS. Een UNIEK-bezoek duurt ongeveer 1,5 uur en kan plaats vinden op het Erasmus MC Sophia kinderziekenhuis of in de Sophia bus, onze mobiele onderzoeksbus, op een door de deelnemer uitgekozen locatie. Tijdens een bezoek nemen we een 3D foto van het gezicht, nemen we bloed af, doen we een aantal computertaakjes terwijl de visuele aandacht en hersenactiviteit gemeten wordt en meten we de oogreflexen met behulp van een smartphone.

We zijn hard op zoek naar deelnemers! Om mee te kunnen doen aan UNIEK moet er bij de deelnemer 1) een zeldzame genetische variant zijn gevonden en 2) een (sterk vermoeden van) autismespectrumstoornis aanwezig zijn. Meer informatie over UNIEK is te vinden op onze website. Bij vragen kunt u mailen naar: uniek@erasmusmc.nl.